• Zdjęcie profilowe Ania

    Ania zamieszczony w temacie Zdrowie

    2 lata, 10 miesięcy temu

    Sól, Sól, Sól…
    Słyszymy, czytamy jaka to sól jest zła, Niedobra, NIEZDROWA
    I to jest prawda, ale…
    😉😉😉😉
    Ale ta prawda, jest „tylko” pół prawdą ‼️
    Ci którzy nam tak obrzydzają sól, stosują pewną formę niedomówień. Pytanie, czy robią to świadomie, czy też nieświadomie ⁉️⁉️🤔🤔
    Poniższy tekst powinien Wam to delikatnie wyjaśnić 🙂
    Gdyby nasunęły się Wam pytania, czy też wątpliwości, czekamy na Was w komentarzach.
    Miłej lektury
    ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

    TYLKO SÓL KŁODAWSKA, NAJZDROWSZA, zawierająca wiele mikroelementów, potrzebnych dla Zdrowego funkcjonowania naszego Organizmu

    ✅✅✅✅✅✅✅✅
    Ostatnio zapanowała moda na sól himalajską. Łatwo ją poznać bo:
    – po pierwsze jest droga,
    – a po drugie różowa.
    Mało kto jednak wie, że różową sól wydobywa się także w Polsce. Konkretnie, to w Kopalni Soli Kłodawa, gdzie wydobywana jest sól różowa i sól biała, a nawet – co jest w prawdzie rzadkością sól błękitna.

    Polish mineral salt from Kłodawa, 700 metres deep. Formed from the sea 250mln years ago, before there was junk (mercury, pesticides, sewage) in the seas. Pure mineral with no iodine, no cyanide added. I use only this salt at home. The manufacturer takes special care to deliver what was found under the ground straight to your table. Highly recommended!

    Info z kopalni:
    Kopalnia Soli Kłodawa jest przedsiębiorstwem górniczym wydobywającym z głębokości około 700m

    Naturalną bogatą w mikroelementy sól kamienną o zabarwieniu od białego poprzez szary, różowy na niebieskim skończywszy.

    My naszą sól wydobywamy w tradycyjny sposób :

    Ładunkami wybuchowymi odstrzeliwujemy kawałek skały solnej przewozimy to do kruszarni i mielimy

    Zmieloną sól pakujemy w opakowania w zależności od potrzeb i uwaga nie jest to wspomniany przez Państwa NACL 99.9% czyli czysty chlorek sodu

    Czysty chlorek sodu czyli białą sól kuchenną uzyskuje się poprzez rozpuszczenie soli za pomocą wody wydobycie rozpuszczonej solanki odparowanie i uzyskanie wtedy właśnie jałowej czystej soli kuchennej.

    Taka sól dodatkowo aby zapobiec zbrylaniu się jest traktowana tzw antyzbrylaczem czyli ŻELAZOCJANKIEM POTASU

    To tak na marginesie dlatego w sklepach na półkach wygląda ładnie miękko i biało natomiast każda sól kamienna czy to z Kłodawy czy z Himalajów zawsze będzie się zbrylała i po kilku dniach na półce sklepowej będzie przypominała „cegiełkę”

    Wracając jednak do tematu

    Sól kamienna produkowana jako sól kuchenna dla łatwiejszego stosowaniu mielimy ją do postaci ziarenek około 05-1mm przy takim zmieleniu zapewniam Państwa że nawet sól różowa będzie wyglądała jak biała lub szara.

    Fakt posiadamy też sole o uziarnieniu większym tzw 2s i 5s czyli ziarenka 2mm i 5 mm i takie sole produkowane są też na zamówienie i niestety z uwagi na proces produkcji jest ona trochę droższa

    Dodatkowo przepisy Państwa Polskiego wymagają na producentach zwłaszcza takich jak my czyli dużych zakładów dodatkowego jodowania soli

    Nasza sól kamienna w składzie chemicznym posiada naturalny jod a my musimy go dodatkowo wzbogacać. Ten wymóg dotyczy soli spożywczej do bezpośredniego spożycia w opakowaniu do 1kg musi być jodowana.

    My w tym roku obeszliśmy ten przepis wypuszczając na rynek sól w opakowaniu 1,1kg czyli o 100gram więcej niż wymaga przepis.

    W tym opakowaniu otrzymacie Państwo właśnie naturalną bogatą w mikroelementy sól kamienną z okresu cechsztyńskiego wydobywaną z głębokości 700m NIE WZBOGACANĄ NIE CZYSZCZONĄ , NIE UZDATNIANĄ , BEZ ANTYZBRYLACZA

    Kolor jej uzależniony jest bezpośrednio od złoża czyli koloru ściany solnej.

    W praktyce wygląda to tak, że generalnie sieci handlowe wymagają produktów ładnych białych miękkich bo one ładnie prezentują się na półkach sklepowych

    I w ten sposób w Polsce na 1 kg soli kamiennej sprzedaje się 10 kg soli warzonej (płukanej)

    Jeśli więc istnieje lobby ludzi zainteresowanych naturalną solą musi być akcja skierowana do pośredników aby „CHCIELI” sprzedawać zdrowe produkty. My jako producenci nie jesteśmy w stanie przebić się na rynku .

    Jest to przykre dla nas jak i dla konsumentów.

    Przemysł wymaga soli białej bo jest z nią mniej problemów czysty NaCl to brak części nierozpuszczalnych czyli tych właśnie mikroelementów które zapychają filtry

    Sól kamienna o składzie 96-97% NaCl powoduje że zastosowanie powiedzmy 100kg soli do zalewy śledziowej da różną słoność wyrobu a przy produkcji setek tysięcy produktów nie można sobie pozwolić, żeby produkt dziś był mniej bardziej słony od produktu z wczoraj a to niestety ryzyko naturalnej soli kamiennej.

    Tak jak wspomniałem cieszy nas inicjatywa zarówno Państwa jak i znanych Kucharzy namawiających do stosowania soli kamiennej a nie warzonej.

    Niestety te głosy gdzieś zanikają lub pojawiają się na forach internetowych ale w prasie czy telewizji giną.

    Światowa gospodarka opiera się na soli warzonej produkowanej przez zachodnie koncerny.

    Podobna sytuacja występuje w szerzonym ostatnio micie o soli morskiej

    Każda sól w naturze musiała powstać z morza

    Nasza dla przykładu powstała z odparowania morza w epoce cechsztynu czyli 250mln lat temu

    Proszę porównać skład morza w tamtym okresie z morzem np. Martwym

    Ile ścieków, ile odpadów, detergentów śmieci ropy i innych wylewanych jest do obecnych mórz

    Ile kurortów zasila ściekami chemicznymi wody Morza Martwego gdzie odpady odprowadzane są z pływających po nich statków.

    Taka woda poddawana jest procesowi odparowania i mamy sól morską zdrową super

    A gdzie zanieczyszczenia gdzie chemia, gdzie detergenty

    Ale sól morska jest najlepsza słyszę często ….. a gdy tłumaczę że nasza sól kamienna też pochodzi z morza czystego naturalnego bez zanieczyszczeń cywilizacyjnych gdzie mikroelementy ukształtowały się przez miliony lat do nikogo to nie dociera i to jest przykre 😥😥

    Zamiast naturalnej soli kamiennej za 1,45zł kupują sól morską za 8-9zł za 1 kg ‼️‼️‼️‼️‼️🤔🤔🤔
    [za: Jacek Badziński]
    http://www.sol-klodawa.com.pl

    A Wy stosujecie sól na co dzień ⁉️
    Jaką ⁉️

    #sólkamienna #sólkłodawska #mikroelementy #minerały #pierwiastki #życie #natura #sólmorska #sólhimalajska #zdrowie #zakątekzdrowia #jod #sólwarzona #sólspożywcza #solemineralne #sólfizjologiczna

    3
    5 Komentarzy

Ostatnie posty

Jan Paweł drugi

Droga do niepodległej Polski

Niebiańskie istoty

Konie

Owczarek niemiecki

Góry

Media